Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡA) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Προκαλεί κοινά προβλήματα, όπως:
πόνος
πρήξιμο
ακαμψία
Απώλεια λειτουργίας
Οι αρθρώσεις της ΡA είναι συνήθως συμμετρικές. Εάν μια άρθρωση επηρεάζεται από τη μία πλευρά του σώματος, ίσως επηρεάζεται και η ίδια άρθρωση στην άλλη πλευρά. Αυτός είναι ένας τρόπος που οι γιατροί διακρίνουν την ΡA από άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).
Τι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια;
Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αναγνωρίζει και καταστρέφει ξένες ουσίες στο σώμα, όπως ιούς και βακτήρια. Σε μια αυτοάνοση νόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύει και αναγνωρίζει  τα κύτταρα του σώματος για εισβολείς. Επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και όργανα αντί άλλων παθογόνων.  Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡA) επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθεται στο αρθρικό σύστημα. Αυτή είναι η μεμβράνη που ευθυγραμμίζει τις αρθρώσεις. Όταν το αρθρίνιο επιτεθεί, γίνεται πρησμένο και κατεστραμμένο. Τελικά, ο χόνδρος των αρθρώσεων μπορεί να αρχίσει να διαβρώνεται. Αυτό οδηγεί σε καταστροφή της άρθρωσης, παραμόρφωση και απώλεια λειτουργίας.
Η ΡA μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως:
Μάτια
στόμα
Πνεύμονες
καρδιά
δέρμα
αιμοφόρα αγγεία
Πόσο συχνή είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Σύμφωνα με το CDC, περίπου 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν RA. Είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες απ 'ό, τι στους άνδρες. Έως 4 τοις εκατό των αμερικανών γυναικών τελικά θα διαγνωστεί με ΡA.
Η ΡΑ εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρούς ενήλικες και σε παιδιά. Μπορεί να παρουσιαστεί ως νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με ΡΑ είναι γυναίκες άνω των 55 ετών.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας;
Τόσο η ΡA όσο και η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) εμπίπτουν στη γενική κατηγορία της αρθρίτιδας, αλλά οι δύο συνθήκες χρησιμοποιούνται μερικές φορές λανθασμένα εναλλακτικά. Όπως και με την ΡA, τα άτομα με ΟΑ μπορεί να αισθάνονται επώδυνες και δύσκαμπτες τις αρθρώσεις που μπορούν να κάνουν τη μετακίνηση δύσκολη. Η διόγκωση των αρθρώσεων μπορεί να εμφανιστεί μετά από εκτεταμένη δραστηριότητα, αλλά η ΟΑ δεν προκαλεί σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα ερυθρότητα των προσβεβλημένων αρθρώσεων.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την ΡA, η ΟΑ δεν είναι αυτοάνοση ασθένεια. Είναι περισσότερο μια εκφυλιστική ασθένεια, η οποία σχετίζεται με τη φυσική "φθορά" των αρθρώσεων. Για το λόγο αυτό, η ΟΑ εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, η ΡA μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθεί σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Η ΟΑ είναι επίσης πολύ συχνότερη από την ΡA. Το CDC εκτιμά ότι επηρεάζονται 26,9 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλα αυτά, η ΟΑ δεν παρατηρείται μόνο στους μεγαλύτερους ενήλικες. Η κατάσταση των αρθρώσεων μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθεί σε νεαρούς ενήλικες που υπερβολικά χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη άρθρωση (όπως παίκτες του τένις και άλλους αθλητές) ή σε όσους έχουν βιώσει σοβαρό τραυματισμό. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ΟΑ, ειδικά στους γοφούς και τα γόνατα. Τα γονίδια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στον ατομικό σας κίνδυνο για την ΟΑ.
Δεδομένου ότι η ΡA είναι αυτοάνοση ασθένεια, δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η πάθηση. Αντ 'αυτού, η εστίαση είναι στη θεραπεία των αρθρώσεων και στην αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων σε άλλα όργανα (μάτια, πνεύμονες, καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, στόμα, δέρμα) για να διατηρηθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μόλις έχετε την ΟΑ, δεν μπορείτε να αποτρέψετε απαραίτητα τα συμπτώματα. Ωστόσο, αντίθετα από την ΡA, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την ΟΑ χάνοντας υπερβολικό βάρος και προλαμβάνοντας τραυματισμούς.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Η ΡΑ είναι μια χρόνια ασθένεια. Εάν έχετε ΡA, θα το έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η πορεία της νόσου ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΡA δεν έχουν σταθερά συμπτώματα. Αντ 'αυτού, έχουν φλεγμονές ακολουθούμενες από σχετικώς χωρίς συμπτώματα περιόδους, που ονομάζονται ύφεση.
Τα κοινά προβλήματα που προκαλούνται από την ΡA συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τις σοβαρές βλάβες των αρθρώσεων για αρκετά χρόνια.

 


•    By  Osteoarthritis (OA). (2015, October 28). Retrieved from http://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm
•    Rheumatoid arthritis. (n.d.). Retrieved from http://nihseniorhealth.gov/rheumatoidarthritis/whatisrheumatoidarthritis/