Πώς να διαχειριστείτε πονοκεφάλους

Πώς να διαχειριστείτε πονοκεφάλους
Φαρμακευτική συμπεριφορά Εναλλακτικός τρόπος ζωής
Ο πόνος στην περιοχή της κεφαλής ονομάζεται πονοκέφαλος. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη πονοκεφάλων, ανάλογα με το σημείο στον οποίο βρίσκεται ο πόνος, τα χαρακτηριστικά του πόνου και πορεία του πονοκεφάλου. Το πιο κοινό είδος πονοκεφάλων είναι πονοκεφάλους έντασης. Άλλοι τύποι κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν πόνο εμμήνου ρύσεως, σύμπλεγμα και ημικρανία. Η θεραπεία για τον πονοκέφαλο μπορεί να ποικίλει και ορισμένα είδη πονοκεφάλων ανταποκρίνονται καλύτερα σε ορισμένες θεραπείες. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πονοκεφάλους για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υποκείμενος ιατρικός λόγος. Ανάλογα με το είδος του κεφαλαλγία που έχετε, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να συστήσει μια θεραπεία σε σχέση με άλλη.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Θεραπεία πονοκεφάλου με φαρμακευτική αγωγή
υπάρχουν αναλγητικά που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που σχετίζεται με πονοκεφάλους έντασης. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων της ημικρανίας.
Συζητήστε με το γιατρό σας ποια φάρμακα μπορεί να είναι καλύτερα για τους πονοκεφάλους σας. Ενημερώστε τον για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε για να αποφύγετε τυχόν δυσμενείς αλληλεπιδράσεις.
Θεραπείες Συμπεριφοράς για Κεφαλαλγία
Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πάντα απαραίτητη για την ανακούφιση από τη κεφαλαλγία, ειδικά εάν οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από ένταση. Οι τεχνικές που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πονοκέφαλο περιλαμβάνουν:
μασάζ
Εκπαίδευση χαλάρωσης
Διαλογισμός
ζεστές ή κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και το λαιμό
τεχνικές διαχείρισης του άγχους 
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση πονοκεφάλου
Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να επηρεάσει τους πονοκεφάλους σας. Σε μερικά άτομα οι ημικρανίες προκαλούνται από τρόφιμα. Σε κάποια  τρόφιμα περιλαμβάνουν:

υψηλά ποσοστά σε γλουταμινικό μονονάτριο 
παρασκευάσματα με βάση το νιτρικό άλας
κόκκινο κρασί (το οποίο μπορεί να περιέχει δύο συχνά εμπλεκόμενες χημικές ουσίες: τανίνες και θειώδη άλατα)
Εάν δεν είστε σίγουροι εάν κάποια τρόφιμα πυροδοτούν τους πονοκεφάλους σας, φυλάξτε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου. Σημειώστε τυχόν πονοκεφάλους που ακολουθούν την κατάποση ορισμένων τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τακτικά. Η υπέρβαση των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πονοκεφάλους
Μείνετε ενεργά σωματικά. Εάν οι κεφαλαλγίες σας προκαλούνται από άγχος, η σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και κατάλληλη για σας.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Συμπληρωματική θεραπεία για πονοκεφάλους
Μερικά άτομα διαπιστώνουν ότι συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση του πονοκεφάλου. Ο βελονισμός είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική που έχει κερδίσει δημοτικότητα στους δυτικούς πολιτισμούς. Οι βελονιστές χρησιμοποιούν λεπτές βελόνες που εισάγονται σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό, αυτή η διαδικασία απελευθερώνει χημικές ουσίες στο σώμα που μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε πολυάριθμες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων. Βεβαίως, υπήρξαν πολλές ανεπίσημες αναφορές ότι ο βελονισμός ήταν ευεργετικός για πονοκέφαλο σε μερικά άτομα. 
Αρκετά βότανα και συμπληρώματα προσφέρουν βοήθεια στους  πονοκεφάλους:
τζίντζερ
βιταμίνη Β2
συμπληρώματα μαγνησίου
ιχθυέλαιο
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες, ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να το κάνετε αυτό, δεδομένου του ιστορικού υγείας και των άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιείτε.
Article resources
•    ncbi.nlm.nih.gov
•    acponline.org/patients_families/pdfs/health/migraine.pdf