τεστ

Τι είναι η τριχόπτωση (απώλεια μαλλιών);

 

Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά. Η τριχόπτωση Μπορεί να επηρεάσει μόνο τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής σας ή ολόκληρο το σώμα σας. Αν και είναι πιο διαδεδομένη ειναι στους μεγαλύτερους ενήλικες, μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική τριχόπτωση και στα παιδιά.

 

Είναι φυσιολογικό να χάσετε μεταξύ 50 και 100 τρίχες την ημέρα. Με περίπου 100.000 τρίχες στο κεφάλι σας, αυτή η μικρή απώλεια δεν είναι αισθητή. Νέα μαλλιά αντικαθιστούν κανονικά τα χαμένα μαλλιά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η τριχόπτωση μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο των ετών ή να συμβεί απότομα. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.

 

Είναι αδύνατο να μετρήσετε την ποσότητα των τριχών που χάσατε σε μια δεδομένη ημέρα. Μπορεί να χάνετε περισσότερα μαλλιά από ό, τι είναι φυσιολογικό εάν παρατηρήσετε μεγάλη ποσότητα μαλλιών κατά το λούσιμο η κατά τη διάρκεια χτενίσματος στην βούρτσα σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αραίωση στα μαλλιά σας .

 

Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα με το γιατρό σας, ο οποίος θα καθορίσει την υποκείμενη αιτία της απώλειας των μαλλιών σας  και να σας προτείνει τα κατάλληλα θεραπευτικά σχέδια.

 

Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

 

Κατ 'αρχάς, ο γιατρός ή ο δερματολόγος σας (ειναι γιατρός που ειδικεύεται σε δερματικά προβλήματα) θα προσπαθήσει να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία της απώλειας μαλλιών σας. Η πιο συνηθισμένη αιτία της τριχόπτωσης είναι η κληρονομική φαλάκρα. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας , μπορεί να έχετε αυτό το είδος τριχόπτωσης. Ορισμένες ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν κληρονομική τριχόπτωση. Μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβεί με μια απλή διακοπή στον κύκλο ανάπτυξης τριχών. Μείζονες ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματικά συμβάντα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, τα μαλλιά σας συνήθως αρχίζουν να μεγαλώνουν χωρίς θεραπεία.

 

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη διακοπή της χρήσης των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων και την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών.

 

Οι ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών περιλαμβάνουν την ασθένεια του θυρεοειδούς, την αλωπεκία (μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών) και τις μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής. Ασθένειες που προκαλούν ουλές, όπως ο λειχήνας και κάποιοι τύποι λύκου, μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια μαλλιών λόγω των ουλών.

 

 

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης και των καρδιακών προβλημάτων.

Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ μπορεί να προκαλέσει αισθητή τριχόπτωση. Παραδείγματα αυτού του τύπου σοκ περιλαμβάνουν θάνατο στην οικογένεια, ακραία απώλεια βάρους ή υψηλό πυρετό. Τα άτομα με τριχοθυλομανία έχουν την επιμονή να τραβούν τα μαλλιά τους, συνήθως από το κεφάλι τους, τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες. Η απώλεια τρίχας έλξης μπορεί να οφείλεται σε χτενίσματα που ασκούν πίεση στους θύλακες τραβώντας τα μαλλιά πίσω πολύ σφιχτά.

 Μια δίαιτα που δεν περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της  τριχόπτωσης ;

 Η συνεχής απώλεια μαλλιών συχνά υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Ο γιατρός ή ο δερματολόγος μπορεί να καθορίσει την αιτία της απώλειας μαλλιών σας με βάση μια φυσική εξέταση και το ιστορικό της υγείας σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απλές διαιτητικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν, μαζί με την αλλαγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 Εάν ο δερματολόγος σας υποπτεύεται μια αυτοάνοση ή δερματική νόσο, μπορεί να πάρει μια βιοψία του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα περιλαμβάνει προσεκτικά την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του δέρματος για εργαστηριακές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ανάπτυξη των τριχών είναι μια περίπλοκη διαδικασία, οπότε μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία της απώλειας των μαλλιών σας.

 

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για την τριχόπτωση;

φαρμακευτική αγωγή

 

Τα φάρμακα θα είναι πιθανώς η πρώτη πορεία θεραπείας για την τριχόπτωση. Αποτελούνται γενικά από τοπικές κρέμες που εφαρμόζονται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα πιο συνηθισμένα προϊόντα περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται μινοξιδίλη (Rogaine). Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μινοξιδίλη σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες απώλειας τρίχας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της μινοξιδίλης περιλαμβάνουν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και ανάπτυξη τριχών σε παρακείμενες περιοχές, όπως το μέτωπό σας ή το πρόσωπο.

 

Τα φάρμακα μπορεί επίσης να θεραπεύσουν την τριχόπτωση.

 

Ο γιατρός παρακολουθεί προσεκτικά τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν

 

Το γλαύκωμα, μια συλλογή οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του οπτικού νεύρου και απώλεια όρασης

 

Κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στα κάτω πόδια

 

Υψηλότερη αρτηριακή πίεση

 

Καταρράκτη

 

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί επίσης να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για τις ακόλουθες καταστάσεις:

 

Λοιμώξεις

 

Απώλεια ασβεστίου από οστά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση

 

Λεπτό δέρμα και εύκολο μώλωπες

 

πονόλαιμος

 

βραχνάδα

 

Μερικές φορές, τα φάρμακα δεν επαρκούν για να σταματήσουν την τριχόπτωση. Υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της φαλάκρας.

 

Χειρουργική Μεταμόσχευσης Μαλλιών

 

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών περιλαμβάνει τη μετακίνηση μικρών περιοχον του δέρματος, μερικές φορές με μερικές τρίχες, σε φαλακρά μέρη του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό λειτουργεί καλά για άτομα με κληρονομική φαλάκρα, καθώς συνήθως χάνουν τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού. Επειδή αυτός ο τύπος απώλειας τρίχας είναι προοδευτικός, θα χρειαστείτε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις με την πάροδο του χρόνου.

 

Μείωση της κεφαλής

 

Σε μια μείωση του τριχωτού της κεφαλής, ένας χειρούργος αφαιρεί ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής που στερείται μαλλιών. Ο χειρουργός στη συνέχεια κλείνει την περιοχή με ένα κομμάτι του τριχωτού της κεφαλής που έχει μαλλιά. Μια άλλη επιλογή είναι ένα πτερύγιο, στο οποίο ο χειρουργός σας διπλώνει το τριχωτό της κεφαλής που έχει τρίχα πάνω σε ένα φαλακρό έμπλαστρο. Αυτός είναι ένας τύπος μείωσης του τριχωτού της κεφαλής. Η επέκταση του ιστού μπορεί επίσης να καλύπτει φαλακρές κηλίδες. Απαιτεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Στην πρώτη χειρουργική επέμβαση, ένας χειρουργός τοποθετεί έναν διαστολέα ιστών κάτω από ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής που έχει τρίχα και είναι δίπλα στο φαλακρό σημείο. Μετά από αρκετές εβδομάδες, ο διαστολέας προκαλεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος. Στη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας αφαιρεί το διαστολέα και τοποθετεί το νέο δέρμα με τα μαλλιά πάνω από το φαλακρό σημείο.

 

 

Αυτές οι χειρουργικές θεραπείες για φαλάκρα τείνουν να είναι δαπανηρές και φέρουν κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 

Ελαστική ανάπτυξη τριχών

 

Αιμορραγία

 

Ευρείες ουλές

 

μόλυνση

 

Το μόσχευμα σας μπορεί επίσης να μην γίνει δεκτό, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη χειρουργική επέμβαση.

 

Πώς μπορώ να αποτρέψω την τριχόπτωση;

 

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την περαιτέρω τριχόπτωση.

 

Αρκετός και σωστός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα την σωστή συντήρηση και θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό

 

 Αποφυγή σε έκθεση των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως οι έκθεση τους σε έντονο ήλιο καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα

 

Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, η βιταμίνες C & E ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που βοηθούν στην υγεία της τρίχας.

 

Μην κάνετε σφιχτά χτενίσματα όπω&am