Σκλήρυνση κατά πλάκας

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS( multiple sclerosis)), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Το MS είναι μια χρόνια ασθένεια που εμπλέκει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τη μυελίνη, η οποία είναι το προστατευτικό στρώμα γύρω από τις νευρικές ίνες. Αυτό προκαλεί φλεγμονή και ουλώδη ιστό, ή αλλοιώσεις. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον εγκέφαλό σας να στείλει μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα σας. Οι τύποι MS περιλαμβάνουν:

Υποτροπιάζουσα-ΜΜ (RRMS)

Το RRMS περιλαμβάνει σαφείς υποτροπές της ασθένειας που ακολουθούνται από διαγραφές. Τα συμπτώματα είναι ήπια ή απούσα κατά τη διάρκεια της ύφεσης και δεν υπάρχει εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια της περιόδου ύφεσης. Το RRMS είναι η πιο κοινή μορφή της σκλήρυνσης κατά την έναρξη.

Κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS)

Το CIS περιλαμβάνει ένα επεισόδιο συμπτωμάτων που οφείλεται σε απομυελίνωση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό το επεισόδιο πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες.

Τα δύο είδη επεισοδίων είναι μονοεστιακά και πολυεστιακά. Ένα μονοεστιακό επεισόδιο σημαίνει ότι μία βλάβη προκαλεί ένα σύμπτωμα. Ένα πολυεστιακό επεισόδιο σημαίνει ότι έχετε περισσότερες από μία βλάβες και περισσότερα από ένα σύμπτωμα.

Θεραπεία σκλήρυνση κατά πλάκας

Δεν υπάρχει ολοκληρωτική  θεραπεία για τα σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας.

Εάν έχετε υποτροπιάζουσα-παροδική σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS), μπορεί ο γιατρός σας να επιλέξει ένα από τα φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο. Αυτά τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να μειώνουν το ποσοστό υποτροπής.

Τα φάρμακα που τροποποιούν την ασθένεια δεν είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Άλλες θεραπείες μπορεί να διευκολύνουν τα συμπτώματα σας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας Επειδή η ασθένεια είναι διαφορετική για όλους, η θεραπεία εξαρτάται από τα συγκεκριμένα συμπτώματά σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, απαιτείται μια ευέλικτη προσέγγιση.

Πρώτα σημάδια MS

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αναπτυχτεί ταυτόχρονα ή τα συμπτώματα να είναι τόσο ήπια ώστε να τα απορρίπτετε εύκολα. Οποιοδήποτε σύμπτωμα μπορεί να συμβεί πρώτο. Τα παρακάτω είναι τρία από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της ΣΚ:

Μπορεί να εμφανιστούν παράξενες αισθήσεις, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των χεριών, των ποδιών ή μιας πλευράς του προσώπου σας. Είναι παρόμοιο με αυτό του αισθήματος των βελόνων που παίρνετε όταν το πόδι σας είναι για πολύ ώρα ακίνητο, αλλά συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο.

Η ισορροπία σας μπορεί να είναι λίγο ασταθής , και τα πόδια σας μπορεί να αισθάνονται ένα επιπλέον βάρος. Μια περίοδος διπλής όρασης, θολής όρασης ή μερικής απώλειας όρασης μπορεί να αποτελέσει πρώιμο δείκτη της ΣΚΠ. Θα μπορούσατε επίσης να έχετε κάποιο πόνο στο μάτι.

Δεν είναι ασυνήθιστο αυτά τα πρώιμα συμπτώματα να απομακρυνθούν για λίγο και να επιστρέψουν αργότερα. Μπορεί να περάσετε εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μεταξύ εμφάνισης συμπτωμάτων.Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε MS.

Διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια νευρολογική εξέταση, ένα κλινικό ιστορικό και μια σειρά άλλων εξετάσεων για να διαπιστώσετε αν έχετε MS.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Η μαγνητική τομογραφία είναι η καλύτερη δοκιμή απεικόνισης για την MS, η μαγνητική τομογραφία επιτρέπει την ανίχνευση ενεργών και αδρανών βλαβών σε όλο τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι τρεις τύποι για να βοηθήσουν στη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι οπτική, εγκεφαλική και αισθητηριακή.

Μια  οσφυϊκή παρακέντηση, μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει ανωμαλίες στο νωτιαίο υγρό σας. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων.

Η διάγνωση της MS απαιτεί αποδείξεις απομυελίνωσης σε περισσότερες από μία περιοχές του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή των οπτικών νεύρων.

Τι προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας;

Εάν έχετε MS, η μυελίνη στο σώμα σας καταστρέφεται. Η μυελίνη είναι το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τις νευρικές ίνες σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θεωρείται ότι η βλάβη είναι αποτέλεσμα μιας επίθεσης από το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τη μυελίνη, προκαλεί φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε ιστό ουλής ή αλλοιώσεις. Όλη αυτή η φλεγμονή και ο ιστός ουλής διαταράσσει τα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων τμημάτων του σώματός σας.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι η κληρονομική η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δεν είναι κληρονομικό, αλλά ο γονέας ή ο αδελφός με MS αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο. Η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κάποια γονίδια που φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στην ανάπτυξη της.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περιβαλλοντική ώθηση, όπως ένας ιός ή τοξίνη που προκαλεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση;

Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα προχωρήσει η MS σε οποιοδήποτε άτομο.Περίπου το 10 έως 15 τοις εκατό των ατόμων με MS έχουν μόνο σπάνιες επιθέσεις και ελάχιστη αναπηρία δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση. Δεν πρόκειται για ιατρική διάγνωση, αλλά μερικές φορές ονομάζεται «καλοήθης σκλήρυνση κατά πλάκας».

Τα προοδευτικά MS προχωρούν γενικά ταχύτερα από τα υποτροπιάζοντα-ανακυκλούμενα MS (RRMS). Τα άτομα με RRMS μπορεί να είναι σε ύφεση για πολλά χρόνια. Η έλλειψη αναπηρίας μετά από πέντε χρόνια είναι συνήθως ένας καλός δείκτης για το μέλλον.

Η ασθένεια γενικά εξελίσσεται ταχύτερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να προχωρήσει ταχύτερα σε εκείνους που λαμβάνουν διάγνωση μετά την ηλικία των 40 ετών και σε εκείνους που έχουν υψηλό ποσοστό υποτροπής.

Η ποιότητα ζωής σας θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας και πόσο καλά ανταποκρίνεστε στη θεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν παρουσιάζον  σοβαρές αναπηρίες και συνεχίζουν να ζουν κανονικά .

Αυτή η απρόβλεπτη ασθένεια μπορεί να αλλάξει πορεία χωρίς προειδοποίηση. Είναι σπάνια θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι σχεδόν φυσιολογική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας βρίσκουν τρόπους για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και λειτουργούν καλά. Θα αντιμετωπίσετε μοναδικές προκλήσεις και αυτές μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι με MS μοιράζονται τους αγώνες τους και τις στρατηγικές αντιμετώπισης μέσω προσωπικών ή σε απευθείας σύνδεση με ομάδες υποστήριξης.

Έχοντας MS σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό με εμπειρία στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη γενική υγεία σας.

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία, ακόμα κι αν έχετε αναπηρίες. Εάν η σωματική κίνηση είναι δύσκολη, το κολύμπι ή η άσκηση σε μια πισίνα μπορεί να βοηθήσει. Τα μαθήματα γιόγκα ποικίλλουν από αρχάριους έως προχωρημένους, και ορισμένα είναι σχεδιασμένα μόνο για άτομα με MS.

Οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμπληρωματικών θεραπειών είναι σπάνιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο.

Τα παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε λιγότερο άγχος και να χαλαρώσετε :

Διαλογισμός

μασάζ

Tai Chi

βελονισμός

Υπνοθεραπεία

Μουσικοθεραπεία

Διαιτητικές συστάσεις για άτομα με MS

Η δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη φύση της νόσου, αλλά μπορεί να βοηθήσει με μερικές από τις προκλήσεις. Εάν έχετε κόπωση, για παράδειγμα, μια δίαιτα με λί&gamm